Burgerschapsprijs 2005: Fadéla Amara en Job Cohen

2005: Fadéla Amara, toen voorzitster van "Ni Putes Ni Soumises", nu staatssecretaris in de Franse regering en Job Cohen, burgemeester van Amsterdam

Fadéla Amara

Een Franse vrouw van Algerijnse afkomst, ijvert reeds sinds 1980 - vooral in de Franse banlieus - voor emancipatie, gelijkheid tussen man en vrouw en een samenleving in diversiteit. Zij is de oprichtster en voorzitster van de beweging “Ni Putes, Ni Soumises”, een organisatie die haar engagement voor de multiculturele samenleving concrete vormen geeft. In 2003 schreef ze de bestseller “Ni Putes, Ni Soumises”. Zij ontving reeds verschillende prijzen in Frankrijk en Canada, waaronder de Prijs voor de Rechten van de Mens (2003) en de “Prix International de la laïcité” (2004). De recent opgestarte Belgische vestiging van “Ni Putes, Ni Soumises” organiseert in december haar eerste sensibiliseringsactie.

Job Cohen

Burgemeester van Amsterdam, werd onlangs genomineerd door Time Magazine als Europese Held. Deze nominatie is niet alleen het gevolg van zijn unieke aanpak van de onrust na de moord op Theo van Gogh, waarbij hij allochtonen en autochtonen verzoende, maar ook dankzij zijn jarenlange pragmatische politiek van dialoog en streven naar consensus om de gemeenschappen dichter bij elkaar te brengen.

(download pdf Laureaten 2005)

31 december 2005

Met de steun van logo pv groep