Burgerschapsprijs 2014: Reinhilde Decleir en Ho Chul Chantraine

In 2014 ging de Burgerschapsprijs uit naar twee personen die dagelijks actief zijn met het bieden van kansen op volwaardige maatschappelijke participatie aan sociaal kwetsbare groepen: Reinhilde Decleir, bezieler van Tutti Fratelli en toneelspeelster, en Ho Chul Chantraine, stichter van Agricovert, een coöperatieve vennootschap met een sociaal doel die zich richt tot biolandbouwers

Reinhilde Decleir

Reinhilde Decleir is een Vlaamse actrice en regisseuse en het kloppend hart van het sociaal artistieke theatergezelschap “Tutti Fratelli”.

Ze volgde haar acteeropleiding aan de Studio Herman Teirlinck in Antwerpen. In het theater speelde ze onder andere bij de Blauwe Maandag Compagnie, de Internationale Nieuwe Scène, Het Toneelhuis en Theater Antigone en op televisie in Van vlees en bloed, De ronde en Loslopend wild. Ze richtte in 2007 de sociaalartistieke werkplaats Tutti Fratelli op die hoogstaand theater maakt met een zeer diverse, zeer kwetsbare groep mensen. Voor haar werk met Tuti Fratelli kreeg ze de Louis Paul Boon Prijs 2011. Deze prijs wordt uitgereikt aan een kunstenaar die uitblinkt in maatschappelijke betrokkenheid en zijn binding met de mens centraal stelt.

www.tuttifratelli.be

Ho Chul Chantraine

Ho Chul Chantraine is landbouwingenieur en afgevaardigd bestuurder bij AgricoVert, coöperatieve met sociaal oogmerk.

Na zijn opleiding in Gembloux gaat Ho Chul aan de slag in de gevangenis van Jamioulx, waar hij zich inzet voor de reclassering van gedetineerden (Avanti asbl). In 2009 wordt hij verantwoordelijke opleidingen bij CRABE (Jodoigne), een VZW die actief is in de lokale ontwikkeling. Hij ontwikkelt er stages voor laaggeschoolde werkzoekenden die aan de slag willen in de natuur of als biologische groentekwekers. In 2011 sticht hij AgricoVert, een coöperatieve met sociaal oogmerk van producenten en actieve consumenten die lokale en seizoensgebonden landbouwproducten aanbieden. Het doel van het AgricoVert-project is om het beroep van landbouwer te revaloriseren, om nieuwe banen of landbouwbedrijven te creëren en laaggeschoolden of werklozen een job te bieden.

www.agricovert.com

(download pdf Laureaten 2014)

20 november 2014

Met de steun van logo pv groep