Burgerschapsprijs 2016: Jan Nolf en Michel Claise

Omdat zij één van de hoekstenen vormt van een democratische staat, en omdat zij vandaag onder druk staat, werd justitie gekozen als het thema voor de Burgerschapsprijs 2016. De Burgerschapsprijs 2016 wordt uitgereikt aan Jan Nolf en Michel Claise. Deze twee magistraten zijn elk in heel verschillende domeinen actief, maar ijveren allebei voor de bescherming van de gelijkheid van alle burgers voor de wet en verdedigen de rechten en plichten van elk individu.

Michel Claise

Michel Claise is geboren op 6 januari 1956. Hij studeerde in 1979 af als licentiaat in de rechten aan de ULB.

Hij werkte 20 jaar als advocaat. In 1999 slaagde hij in het examen voor de magistratuur. Hij volgde in 2001 Jean-Claude Leys op als onderzoeksrechter in Brussel. In de loop der jaren is Claise de verpersoonlijking geworden van de strijd tegen de financiële criminaliteit. Hij behandelde onder meer de fraudedossiers rondom de Zwitserse bank USB en de Britse bank HSBC.

Michel Claise is romanschrijver. Hij gooide hoge ogen met zijn debuutroman Salle des pas perdus (2006). In 2015 verscheen het ophefmakende Essai sur la criminalité financière, Le club des Cassandre.

Claise is maître de conférences aan de universiteit van Aix-en-Provence.

Jan Nolf

Jan Nolf is geboren op 15 juli 1951. Hij studeerde Rechten en Criminologie aan de Universiteit Gent. Hij was nationaal voorzitter van de PVV jongeren in 1985 en 1986.

Nadat hij 10 jaar in Brugge als advocaat had gewerkt werd hij in 1987 vrederechter in het kanton Roeselare.

Eind 2011 ging hij uit onvrede vervroegd met pensioen. Sinds zijn pensionering is hij columnist voor verschillende kranten en tijdschriften. Op zijn website www.justwatch.be geeft hij zijn mening over actuele gebeurtenissen binnen justitie.

Hij schreef verschillende boeken, waaronder Kwetsbaren in het nieuwe recht (in het Frans verschenen als Les personnes vulnérables dans le nouveau droit). Eind november verschijnt zijn nieuwe boek De kracht van rechtvaardigheid.

(Download pdf Laureaten 2016)

20 november 2016

Met de steun van logo pv groep