Burgerschapsprijs 2020: Waad al-Kateab

De 16e Burgerschapsprijs werd toegekend aan journalist en regisseur Waad al-Kateab. De jury koos ervoor om het parcours van een vrouwelijke journalist, van Syrische afkomst, te belonen voor haar actief en militant burgerschap. Gedreven zet ze zich in voor de vrijheid van meningsuiting, het respect voor de mening van anderen, de mensenrechten, het recht op gezondheid, en voor zorgverleners en dokters wereldwijd. 

Waad al-Kateab, geboren in Syrië in 1991, is burgerjournalist, filmmaker en activist. Haar achternaam is een pseudoniem om haar familie te beschermen wanneer ze in 2011 begint met het filmen van de burgeroorlog. In 2009 verhuist ze naar Aleppo om marketing te studeren aan de universiteit van Aleppo, maar haar studie wordt onderbroken door de revolutie en de oorlog die erop volgt. Ze deed vijf jaar lang verslag van de oorlog voor het Britse Channel 4 News en won een internationale Emmy Award met haar reportages “Inside Aleppo”.

Sinds ze in 2016 met haar gezin vluchtte uit Syrië, woont en werkt ze in Groot-Brittannië. Haar filmdebuut “For Sama” maakte ze samen met Edward Watts. “For Sama” is een intieme en epische reis naar de vrouwelijke oorlogservaring. Als liefdesbrief van een jonge moeder aan haar dochter, vertelt de film het verhaal van Waad al-Kateabs leven gedurende vijf jaar opstand in Aleppo, terwijl ze verliefd wordt, trouwt en bevalt van Sama. Haar camera legt ongelooflijke verhalen vast over verlies, vreugde en overleving terwijl Waad worstelt met een onmogelijke keuze: de stad al dan niet ontvluchten om het leven van haar dochter te beschermen. Betekent weggaan het opgeven van de strijd voor vrijheid waarvoor ze al zoveel heeft opgeofferd? “For Sama” won verschillende internationale filmprijzen.

Haar strijd zet al-Kateab nu verder via de “@ActionForSama #stopbombinghospitalscampagne”, waarin de heldhaftigheid wordt benadrukt van dokters en verplegend personeel die ondanks de bombardementen doorgaan met hun werk. Waad al-Kateab moedigt ons aan om op een menselijke manier de debatten te (blijven) voeden en voeren over de rol, verantwoordelijkheden en impact van oorlog.

  • Geboren in 1991 in Syrië
  • Start in 2009 met haar studie marketing aan de Universiteit van Aleppo (Syrië), moet vanwege de oorlog haar opleiding onderbreken.
  • Vanaf 2011 legt ze beelden vast van de stad Aleppo die vastloopt in een oorlog zonder einde en wordt ze freelance voor Arabische zenders en Channel 4 News.
  • 2016: Gedwongen evacuatie van Aleppo, ze verlaat Syrië met haar man Hamza en dochter Sama.
  • 2017: Krijgt asiel en verhuist met haar familie naar Londen, werkt voor Channel 4 News.
  • 2018: Hervat journalistieke studies in Londen.
  • 2019: Ze wint de “Prix L’OEil d’or” voor beste documentaire op het filmfestival van Cannes in 2019 (met Edward Watts), het is ook de meest genomineerde documentaire in de geschiedenis van de British Academy Film Awards.
  • 2020: Ze wint een Emmy Award voor beste documentaire.
  • 2021: Ze blijft strijden via de campagne “@ActionForSama #stopbombinghospitals.

(Download PDF Laureaat 2020)

2 mei 2020

Met de steun van logo pv groep