Projectoproep Linking Youth Up

Waarover gaat het?

De Coronacrisis heeft een grote invloed op ons dagelijks leven, maar de huidige situatie en maatregelen hebben een nog veel grotere impact op kwetsbare kinderen en jongeren. Nog meer dan voor de crisis, dreigt het feit van niet over een computer te  beschikken de kloof tussen kwetsbare jongeren en de anderen te vergroten: schooluitval, problemen om opleidingen te volgen, of moeilijkheden bij het zoeken naar werk. 
De projectoproep Linking Youth Up wil aan maatschappelijk kwetsbare jongeren tussen 12 en 25 jaar nieuwe laptops aanbieden, om hen in staat te stellen digitale competenties te verwerven, teneinde hun scholing, opleiding of zoektocht naar werk te kunnen blijven voortzetten. 

Bovendien zal ook financiële steun worden verleend aan organisaties die jongeren ondersteunen bij het verwerven en versterken van hun digitale vaardigheden.

Voor welke projecten?

Projecten van organisaties die in België maatschappelijk kwetsbare jongeren tussen 12 en 25 jaar begeleiden.

De projecten combineren het geven van laptops met een individuele begeleiding:

  • Gift van materiaal: de organisatie verdeelt tussen 10 en 40 nieuwe laptops en de jongeren worden er eigenaar van.
  • Individuele begeleiding: de organisatie biedt de jongeren een individuele begeleiding tot 8.000 euro aan die vertrekt van de vragen en de concrete noden van de doelgroep. Deze digitale vaardigheden zijn ten bate van het voortzetten van hun scholing, opleiding en zoektocht naar werk. 

Voor wie?

  • Een kandidaatsdossier mag worden ingediend door elke vzw of vereniging met sociaal doel, die gevestigd is in België.
  • De OCMW's, overheidsdiensten en scholen komen niet in aanmerking voor deze oproep, maar partnerschappen met deze actoren worden wel aangemoedigd.
  • Commerciële projecten worden niet aanvaard.

Wat zijn de selectiecriteria?

  • Publiek: de organisatie begeleidt in België kwetsbare jongeren tussen 12 en 25 jaar: die ofwel leven in een situatie van (dreigende) armoede, ofwel een moeilijk school- of gezinsparcours hebben (bv. jongeren uit de bijzondere jeugdzorg, met een geringe taalbeheersing), ofwel NEET-jongeren zijn (die geen werk hebben, geen opleiding volgen en niet meer naar school gaan).
  • Noden: de organisatie moet de nood aan computers kunnen aantonen bij hun doelpubliek en legt duidelijk uit op basis van welke criteria het materiaal zal worden verdeeld onder de jongeren zonder computer. 
  • Begeleiding: de organisatie moet kunnen aantonen dat ze een individuele ondersteuning kan aanbieden teneinde deze doelgroep te helpen om digitale vaardigheden te verwerven en te versterken. 
  • Kwetsbaarheid: bijzondere aandacht wordt geschonken aan de begeleiding van risico's en kwetsbaarheden die gerelateerd zijn aan het gebruik van de computer (bv. ouderlijk toezicht, online games, oplichting of phishing,…). Dat gebeurt in dialoog met de ouders of de volwassenen die verantwoordelijk zijn voor de jongeren.
  • Looptijd: de projecten moeten starten in september 2020. De steun focust voornamelijk op het 1ste jaar, dit wil zeggen tot september 2021. In de mate van het mogelijke worden projecten die voorzien in opvolging of contact in het 2de jaar echter wel aangemoedigd. Bijzondere aandacht wordt besteed aan het onderhouden van het materiaal teneinde het lang te kunnen gebruiken.

Timing

  • Lancering van de oproep op 2 juni 2020
  • Indienen van het kandidaatsdossier vóór 2 juli 2020
  • Aankondiging van de selectieresultaten: 15 september 2020

Ondersteunde projecten

Lijst met organisaties per regio

Video's

Ontdek het verhaal van Meriam

Meriam is een 15-jarig meisje uit Brussel, de oudste in een gezin van drie kinderen. Ze speelt en coacht bij Molenbeek Rebels Basketball. Dat is een sociaal-sportieve praktijk die de persoonlijke ontwikkeling stimuleert van meisjes die opgroeien in kwetsbare situaties en daarbij voortbouwt op hun passie voor basketbal. In het filmpje krijgt Meriam een laptop voor haar inzet en haar verdere persoonlijke ontwikkeling.

Deelnemende organisaties: Molenbeek Rebels Basketball, BX Represent, Rising You

Ontdek het verhaal van Ilka

Ilka is een 20-jarig meisje dat geneeskunde studeert aan de ULB. In haar vrije tijd is ze leidster bij de scouts. Via de organisatie Schola ULB helpt ze wekelijks kwetsbare jongeren uit het Brusselse met hun huiswerk en schooltaken. Omwille van de gezondheidssituatie gebeurt deze huiswerkbegeleiding momenteel digitaal. 

Deelnemende organisaties: Schola ULB, La Teignouse AMO, Huis van het Kind Herselt-Hulshout-Westerlo

Ontdek het verhaal van Siebe

Siebe is 11 jaar en woont met zijn moeder en zus in een klein appartement in Leuven. Buurtwerk ‘t Lampeke is een beetje zijn tweede thuis. Het is voor hem een goede plek om zijn huiswerk te maken en zijn talenten te ontdekken. En om daarna nog wat te spelen met de vriendjes die hij er heeft gemaakt.

Buurtwerk 't Lampeke helpt maatschappelijk kwetsbare gezinnen zoals dat van Siebe. Dit najaar ontving Buurtwerk 't Lampeke financiële steun en nieuwe laptops van de P&V Groep.

Deelnemende organisaties: Buurtwerk ‘t Lampeke, TAJO

Ontdek het verhaal van Anthony

De coronacrisis duwt de jeugdwerkloosheid omhoog en bemoeilijkt de zoektocht naar werk, vooral bij kortgeschoolde jongeren. Anthony woont alleen op een studio in Luik, waar hij na een moeilijke jeugd probeert een toekomst op te bouwen.

Bij de vzw Le Monde des Possibles volgt hij een opleiding Photoshop met als doel een job te vinden in de grafische sector. Dit najaar ontving Le Monde des Possibles van de P&V Groep nieuwe laptops om hun cursisten te helpen bij hun opleiding. Waaronder dus ook Anthony.

Deelnemende organisaties: Le Monde des Possibles, Masure14, MJ Sambreville

Ontdek het verhaal van Nasri

Nasri is bijna 14 en ontvluchtte Somalië vanwege de oorlog. In de zomer van 2019 kwam hij met zijn zussen en broers aan in België. Hij woont nu in Heist en volgt les in het KTA Brugge. Hij zit er in de OKAN-klas, de onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers, waar hij Nederlands leert. Taal is essentieel in hun integratie, maar door de coronapandemie hebben anderstalige leerlingen grote moeite om hun eerste contact met de taal te leggen. Via ons project Linking Youth Up kreeg Nasri een laptop waarmee hij zijn taal- en digitale vaardigheden verder kan versterken. Dit om zijn grote droom te verwezenlijken: computerprogrammeur worden.

Deelnemende organisaties: Binst vzw – Duo for a Job, KTA Brugge, Rising You

Lees meer over dit project op pv.be

2 oktober 2020

Gerelateerde artikels: 

Met de steun van logo pv groep