Burgerschapsprijs 2017: Sir Paul Collier

Op dinsdag 28 november 2017 heeft de Stichting P&V voor het dertiende jaar op rij haar Burgerschapsprijs uitgereikt. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan personen, initiatieven of organisaties in België of het buitenland die zich op een voorbeeldige manier inzetten voor een open, democratische en tolerante samenleving.

Dit jaar koos de jury een academische persoonlijkheid met internationale erkenning, gespecialiseerd in de ontwikkelings- en migratieproblematiek. Sir Paul Collier verzoent uitmuntend academisch werk met een sterk en pragmatisch engagement voor meer gelijkheid en sociale rechtvaardigheid in de wereld. Op minstens drie domeinen heeft hij zich tevens sterk maatschappelijk geëngageerd: de economische ontwikkeling in Afrika, de armoedebestrijding en de vluchtelingenproblematiek.

Geboren op 23 april 1949. Groeide op in Sheffield. Tussen 1998 en 2003 directeur van de Development Research Group bij de Wereldbank.

Professor Economie en Overheidsbeleid aan de Blavatnik School of Governement aan de universiteit van Oxford.
Professeur invité aan de Science Po in Parijs. 
Directeur van het International Growth Centre.

Doet onderzoek naar onder meer de oorzaken en gevolgen van burgeroorlog, de effecten van ontwikkelingshulp en de problemen op het vlak van democratie in lage-inkomenslanden met grote natuurlijke rijkdommen, en urbanisatie in Afrika.

Werd in 2014 geridderd vanwege zijn grote inzet voor de promotie van onderzoek en beleidsverandering in Afrika.

Publiceerde verschillende boeken, waaronder internationale bestsellers als The Bottom Billion (2007), Exodus: How migration is changing our world (2013) en met collega-professor Alexander Betts Refuge: Transforming a Broken Refugee System (2017).

(Download PDF Laureaat 2017)

30 juni 2017

Met de steun van logo pv groep