Burgerschapsprijs 2006: Wannes Van de Velde en de broers Dardenne

2006:  Wannes Van de Velde, zanger, schrijver en beeldend kunstenaaren regisseursduo Jean-Pierre en Luc Dardenne.

Wannes Van de Velde

Vlaamse volkszanger en artistieke duizendpoot, is een sterk geëngageerd kunstenaar met een vurige afkeer voor oorlog en militarisme en een authentieke Interesse in andere culturen. Wars van elke commerciële en politieke druk pleitte hij de voorbije decennia systematisch en zonder enige terughoudendheid voor een open, democratische en vriendelijke samenleving.
Wannes Van de Velde won meerdere prijzen en werd in 2005 gevierd in zijn stad Antwerpen, voor zijn levenslange verdiensten en inspanningen voor de volkscultuur. Hij werd ook voorgedragen door de Vlaamse Commissie als kandidaat-laureaat voor de muziekprijs 2005 van het UNESCO Werelderfgoed. Hij gaf recent een opgemerkt optreden tijdens de 0110-concerten te Antwerpen.

Jean-Pierre en Luc Dardenne

De documentairemakers en regisseurs uit Seraing, staan op het gebied van de sociaal-realistische cinema op gelijke voet met Britse gewetenskwellers als Ken Loach en Paul Greengrass. Met de film “Rosetta” wonnen zij in 1999 de Gouden Palm op het prestigieuze internationale Filmfestival van Cannes. In 2005 wonnen zij deze prijs opnieuw met hun film ”L’Enfant”. Hun oeuvre bewijst dat een ijzersterk verhaal en dito vertolkingen geen stemmige muziek, lyrische cameravoering of valse sentimentele manipulatie behoeft. Elke film munt uit in soberheid en stemt tot nadenken over de menselijke natuur en over het ontmenselijkende effect van grootstedelijke verpaupering. 

(download pdf Laureaten 2006)

31 december 2006

Met de steun van logo pv groep