Feeling You(th). Fase II: Projectoproep

De P&V Stichting ondersteunt je inzet voor het bevorderen van het mentaal welzijn van jongeren! Wil je bijdragen aan deze essentiële zaak? Door je aanvraag in te dienen maak je kans op financiële en menselijke ondersteuning. De deadline voor het indienen van aanvragen is vrijdag 27 september 2024.

Ondertussen kan je je laten inspireren en informeren over het mentaal welzijn van jongeren tijdens ons evenement in Brussel op 18 september 2024. Schrijf je in om onderzoekers en betrokken jongeren te ontmoeten.

Een verontrustend beeld van het mentaal welzijn van jongeren

Mentaal welzijn is van fundamenteel belang in elke fase van de levensloop, waaronder ook zeker tijdens de jeugdjaren. De laatste jaren zien we echter een zorgwekkend beeld van de mentale gezondheid van Belgische jongeren De levenstevredenheid en zelfgerapporteerde gezondheid van adolescenten dalen sinds 2018, terwijl gezondheidsklachten zoals slaapproblemen, rug- of hoofdpijn en depressieve gevoelens sinds 2014 toenemen (zie Health Behaviour in School-aged Children, 2021-22).

Jongeren worden geconfronteerd met diverse uitdagingen, van prestatiedruk, sociale verwachtingen, discriminatie, de rol van sociale media tot de klimaatcrisis. Vroegtijdig ingrijpen (zeker in de adolescentie en tijdens kritieke fases) en luisterende, zorgzame, ondersteunende omgevingen zijn cruciaal voor hun ontwikkeling. Scholen zijn belangrijk, maar ook het gezin, vriendengroepen, en de bredere gemeenschap spelen een belangrijke rol.

Resultaten van het onderzoek

Onze projectoproep bouwt voort op de eerste fase van ons project Feeling You(th), met name de raadpleging van onderzoek terzake en een reflectie tussen onderzoekers en jongeren over het mentaal welzijn van jongeren. Je kan de volledige resultaten van dit onderzoek in deze begeleidende nota ontdekken, evenals een overzicht krijgen via onderstaande visual (groter bekijken). 

Projectoproep

Met deze projectoproep is de Stichting op zoek naar:

 1. acties die beschermende factoren voor mentale gezondheid bij jongeren stimuleren,
 2. initiatieven waarmee risicofactoren voor mentale problemen bij jongeren worden teruggedrongen, en/of
 3. manieren waarop eerste symptomen van onwelzijn bij jongeren kunnen worden gedetecteerd en waarop in een vroege fase kan worden geïntervenieerd.

Je vindt alle benodigde informatie hieronder:

 1. Begeleidende nota en praktische informatie (volledige versie)
 2. Begeleidende nota (samenvatting in visual)
 3. Praktische informatie (samenvatting in visual)
 4. Reglement
 5. Aanvraagformulier NL

De deadline voor het indienen van een projectvoorstel is 27 september 2024.

Wat bieden we?

 1. Beurzen tussen 5.000 en 30.000 euro voor de uitvoering van het project. 
 2. De winnende projecten worden gekozen door een jury bestaande uit jongeren en onderzoekers.
 3. Input en bezoek van de jongeren en onderzoekers van de jury.
 4. Advies en begeleiding/coaching door de Stichting P&V en collega’s van de P&V Groep voor de eigen werking van de organisatie, bv. rond communicatiestrategie, GDPR, netwerken, … (indien gewenst).
 5. Peer-to-peer learning (community met de andere winnende projecten).
 6. Communicatie over en bekendmaking van het project in de media en binnen de netwerken van de Stichting P&V.
 7. Hulp en mogelijke aanvullende financiering bij het organiseren van een civic crowdfundingscampagne bij Growfunding (indien gewenst en zolang het in het verlengde is van het door de Stichting P&V ondersteunde project).

« Mental state of the youth »
Inspiratie-event, op 18 september 2024

Twijfel je voordat je je aanvraag indient? Wil je meer weten over de mentale gezondheid van jongeren? Of wil je andere betrokkenen ontmoeten die zich inzetten voor dit onderwerp?

Wij nodigen je uit op 18 september 2024 in Brussel om onderzoekers en betrokken jongeren te ontmoeten tijdens een inspirerend en informatief moment. Meer informatie volgt.

Geïnteresseerd? Gelieve je alvast vooraf in te schrijven via dit formulier om op de hoogte te blijven van de laatste updates.

26 juni 2024

Gerelateerde artikels: 

Met de steun van logo pv groep